Bedrijvenkring Bronckhorst
Bedrijven Kring Bronckhorst

Officiele opening Werkcarroussel Bronckhorst/Meesterwerk Projecten


Mooi artikel in Contact Zuid. 
  
Gefeliciteerd en veel succes op de nieuwe locatie toegewenst!
 
 BRONCKHORST/ZELHEM – Kortgeleden heeft Werkcarrousel Bronckhorst haar intrek genomen in het nieuwe pand aan het Industriepark 1A in Zelhem. Voor de officiële opening door wethouder Willem Buunk op donderdagmiddag 28 oktober waren niet alleen betrokkenen van Meesterwerk werkprojecten, de gemeente Bronckhorst, het Graafschap College en werk-leerbedrijven aanwezig. Ook alle huidige werknemers keken naar de onthulling van het logo van Werkcarrousel Bronckhorst, het sluitstuk van het leer-werkcentrum.

Door Liesbeth Spaansen

Het pand aan het Industriepark was een mooi alternatief voor het in 2019 betrokken gebouw vlak om de hoek. Directeur van Meesterwerk Eddy Gelhever is zeer tevreden over de nieuwe ruimere plek. “De werkomstandigheden voor de deelnemers zijn hier beter en veiliger. Het magazijn waar heftrucs rijden, is nu apart van de werkvloer. Er is een mooie kantine en een nieuwe toiletgroep gerealiseerd.”

Meesterwerk
Toen een beleidsmedewerker van de gemeente Bronckhorst de opdracht kreeg om een werk-leerbedrijf te zoeken voor inwoners van Bronckhorst met een afstand tot de arbeidsmarkt, dacht hij meteen aan Meesterwerk. Hij kende dit bedrijf van zijn eigen woonplaats Oldenzaal en er werd contact gelegd. Eind 2019 kon worden gestart.

“Door de samenwerking met de gemeente Bronckhorst die de kandidaten levert en het Graafschap College die voor het onderwijs (Entree Werkt) zorgt, kan het team van Meesterwerk door voor voldoende werk te zorgen en een goede begeleiding van de werknemers, zorgen voor uitstroom naar regulier werk”, legt Eddy Gelhever uit.

“Werk is erg belangrijk voor de mensen, het is een deel van hun identiteit. Daarnaast maken ze nieuwe vrienden, bouwen een netwerk op”, weet wethouder Willem Buunk. “We zijn twee jaar geleden gewoon begonnen! Geen plan van aanpak of een logo. We hadden met elkaar het vertrouwen dat het goed kwam.”
Kandidaten voor Werkcarrousel Bronckhorst zijn mensen die zich hebben aangemeld voor een uitkering, of statushouders. Voor degene die dat nodig hebben, worden taallessen verzorgd. “Het lukte deze mensen niet om op eigen kracht werk te vinden en komen hier, waar ze in een praktijksituatie op de werkvloer worden begeleid naar werk. De gemeente doet graag een extra investering door geld en tijd beschikbaar te stellen.”
Werkduur zou drie maanden zijn, maar varieert nu van zes maanden tot een jaar. “Langer is niet wenselijk. De mensen moeten écht doordraaien. We proberen de mensen maximaal naar een andere plaats te krijgen.”

Nieuwe wet
Op dit moment is het lastig te ontdekken, waar de inburgeraar moet zijn voor bijvoorbeeld een inburgeringscursus. Een nieuwe Wet Inburgering legt de regie bij gemeenten om taalonderwijs en begeleiding in te kopen.

Grote betrokkenheid
Door de samenwerking van alle partijen komt alles bij elkaar, legt Eddy Gelhever uit. “De mensen doen werkervaring op bij verschillende werkgevers, zoals Venster Techniek en kampeerterrein De Betteld in Zelhem, Intermeco Doetinchem, HCI Hengelo en Vello Elektro in Duiven. De bedrijven zijn er vanaf het begin bij betrokken geweest, hebben een hoog maatschappelijk gevoel voor de doelgroep. Er is veel vraag naar personeel en zij willen dat extra stapje doen.” Er zijn per jaar 1450 mensen tekort voor de arbeidsmarkt, weet de wethouder.

Lokale oplossingen, daar wordt naar gezocht, naast initiatieven om bijvoorbeeld parttime te werken. Consulenten en mensen van het sociaal team zijn regelmatig op de werkvloer aanwezig. “We moeten zoveel mogelijk reuring hebben”, laat Gelhever weten. “We versterken elkaar.”

Officiële opening
De werkdag eindigde een stuk vroeger deze feestelijke middag. Met koffie en thee werd kennisgemaakt met iedereen die een rol heeft in het welslagen van het werkproject. Na een toespraak van Eddy Gelhever en wethouder Buunk kon worden overgegaan tot het onthullen van het logo. Het kleurrijke beeldmerk werd goed ontvangen.

Na een rondleiding en met een drankje en een hapje, verzorgd door Jansen & Jansen, werkten de aanwezigen nog even informeel aan hun netwerk en werden contacten gelegd voor het aannemen van een nieuwe werkkring, het doel van Werkcarrousel Bronckhorst.

Op de werkvloer van Werkcarrousel
Patricia, geboren en getogen Amsterdamse, woont al tien jaar in Zelhem. Ze is nu anderhalf jaar verbonden met de Werkcarrousel Bronckhorst. Het duurt langer dan gewenst, vertelt ze. “Ik werkte zeven jaar in een supermarkt, maar kwam daarna werkloos in de WW terecht. Het was lastig om aan een baan te komen. De gemeente bood me een plek aan in de werkcarrousel. Na een rondleiding en een gesprek over werk dat geschikt is voor de toekomst ben ik aan de slag gegaan. Ik werk vier dagen en op de vijfde dag word ik hier opgeleid in de logistiek via het Graafschap College. Logistiek is uitdagend werk en leuk om te doen.”
Het werk op de werkvloer is voor Patricia niet moeilijk, maar ze heeft het erg naar haar zin. “Het is een leuke groep mensen. Er is voor vragen of hulp altijd iemand aanwezig, dat mag ook gezegd worden!”
Ze heeft eind november haar eerste examen. “Met dit diploma kan ik gaan werken, maar ook verder studeren. Ik wil wel een niveau hoger. Daarna kan ik bij bijvoorbeeld Venster Techniek aan de slag.”