Bedrijvenkring Bronckhorst
Bedrijven Kring Bronckhorst

Tonnie Bergervoet laat zijn zaak Memelink & Bergervoet met beleid los

Het Hengelose Memelink & Bergervoet fuseert en krijgt nieuwe eigenaar.                    

HENGELO – Klanten zullen er vrijwel niets van merken, verzekert Tonnie Bergervoet (62). Ook de naam Memelink & Bergervoet zal blijven bestaan. Toch zal er binnen het Hengelose kantoor in assurantiën en financiële dienstverlening de komende jaren heel wat veranderen. Het kantoor fuseert met het Doetinchemse Van Sonnen Assurantiën en krijgt een nieuwe directeur: Jasper Klanderman (44).

In eerste instantie wordt Klanderman directeur van beide kantoren, die naast elkaar zullen blijven bestaan. Bergervoet doet per direct een stap terug met het idee om zijn bedrijf binnen nu en drie jaar volledig los te laten. “Die tijd zullen we gebruiken om al onze systemen op elkaar af te stemmen”, klinkt het. “Dat moet ervoor zorgen dat onze bedrijven steeds meer op elkaar gaan lijken en uiteindelijk samengaan.” 

Memelink & Bergervoet telt momenteel zes personeelsleden. Met Van Sonnen Assurantiën erbij komt het totaal op tien. Het idee is dat het pand in de Hengelose Spalstraat in de toekomst als gezamenlijk kantoor zal gaan dienen, al kan het zomaar zijn dat de vestiging in Doetinchem daarnaast blijft bestaan. Het hangt volledig af van de eventuele groei. “Er zijn veel mogelijkheden”, vertellen Klanderman en Bergervoet, die elkaar al jaren kennen.

De twee vonden elkaar in hun gezamenlijke overtuiging om als regiokantoor het verschil te maken. Nu al hebben ze samen bijna 4.000 particulieren – waaronder veel complete families – en 600 bedrijven in hun klantenbestand. Alles is gericht op de Achterhoek. “Tonnie en ik lijken wat dat betreft ook heel erg op elkaar”, vertelt Klanderman. “Wij werken niet met een callcenter en kennen al onze klanten persoonlijk. We merken ook dat die vraag er is, niemand wil een nummer zijn.”

Klanderman is geboren in Groenlo en woont tegenwoordig in het buitengebied van Zelhem, vlakbij Keijenborg. In het verleden werkte hij voor grote verzekeringspartijen, toen al met de Achterhoek in zijn portefeuille. In 2016 begon hij met een compagnon zijn huidige bedrijf, waarvan hij sinds 2019 zelfstandig directeur is. “Ik heb het allemaal met de paplepel ingegoten gekregen”, vertelt hij. “Mijn vader werkte bij de bank, mijn moeder was assistent-accountant. Het contact met de mensen, dat heb ik altijd heel mooi gevonden.”

Tonnie Bergervoet werkt sinds 1978 voor het kantoor in zijn thuisdorp, dat al in de jaren vijftig werd opgericht door Ab Memelink, die zowel timmerman als verzekeringsagent was. In 1989 veranderde de naam van het kantoor en werd Bergervoet mede-eigenaar. Dat was ook het moment dat zoon Herbert Memelink instapte. Hij stopte in 2004 waarna Bergervoet zelfstandig de leiding op zich nam. Nog altijd vormen verzekeringen hier de hoofdmoot, maar het kantoor heeft met Sten Hoogerdijk ook een eigen hypotheekadviseur in huis.

Met de overname sorteert Bergervoet nu voor op zijn pensioen. In zijn keuze spelen onder meer recente gezondheidsproblemen een rol. “Maar ik heb altijd al gezegd dat ik rond mijn zestigste na wilde gaan denken over mijn opvolging”, vertelt de Hengeloër. “Ik wil het beste voor mijn personeel en voorkomen dat de grote jongens dit kantoor opslokken. Ik ben heel trots op de samenwerking die nu ontstaan is.” 

Persoonlijke aandacht zal mede door de beperkte afstanden in de regio hoog in het vaandel blijven staan, stellen Bergervoet en Klanderman. “Dat is ook heel belangrijk, want het gaat in ons werk vaak over het meest kostbare bezit van mensen”, klinkt het. “Als er bijvoorbeeld een keukenbrand is geweest, gaat er altijd iemand van ons ter plaatse. Dat wordt enorm gewaardeerd. Mensen zitten op zo’n moment met heel veel vragen.” 

Nu Klanderman de taak van directeur op zich neemt, zal Bergervoet zich weer vooral gaan richten op het verzekeringswerk zelf. Daarnaast zullen de komende jaren in het teken staan van kennisoverdracht. “Ik heb er het volste vertrouwen in”, zegt Bergervoet. “Jasper verstaat de taal van de klant en weet hoe het hier in de Achterhoek werkt. Zoals hier in Hengelo, de deur staat altijd open. Dat idee van een regiokantoor, dat willen we nog meer versterken.”

Artikel geschreven door Luuk Stam uit Contact Bronckhorst Midden.